RESIPI 11: TOFU TELUR OYSTER SOS



BAHAN-BAHANNYA

  • 3 tiub tofu telur
  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • ½ inci halia (dihiris memanjang)
  • 1 sudukecil serbuk lada putih dan lada hitam
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 biji lada bangla (dihiris)
  • 1/2 tin mushroom dalam tin
  • 1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan 1 gelas air)
  • Garam dan perisa secukup rasa
  • Minyak untuk memasak

CARA-CARANYA

Tofu telur dikerat kepada 6 bahagian. Di potong bulat. Sedia kan minyak didalam kuali untuk menggoreng tofu tersebut secara "DEEP FRY" (tengelam) . Angkat dan ketepikan apabila tofu bewarna kekuningan. Sediakan minyak dalam kuali lain untuk menumis bawang dan halia. masukkan sos tiram, lada bangla dan mushroom dan gaul rata selama 2 minit. Masukkan air yang bercampur tepung jagung dan masukkan garam dan serbuk lada putih dan hitam. Jika kuah pekat, campur kan sedikit lagi air. Tuangkan kuah keatas tofu yang telah digoreng tadi.

tips: Jika anda menginginkan jenis sizziling, panaskan siziling plate anda di atas tambak, dan tuang kan sedikit minyak keatas nya. Pecahkan telur di atas siziling plate anda dan angkat. Susunkan tofu diatas nya dan tuang kuah keatas tofu tersebut.

SELAMAT MENCUBA!!!

RESIPI 10: SOTONG KUKUS MASAM PEDAS





BAHAN-BAHANYA

  • 200 gm sotong
  • 4 sudu makan jus limau nipis
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 biji cili padi (dipotong kecil)
  • 1 sudu makan sos ikan
  • gula secukup rasa
  • 200 ml air

CARA - CARANYA

Rebus sotong hingga masak dan setelah itu diasingkan. Untuk membuat kuah nya, rebus air, cili padi, bawang putih, sos ikan dan jus limau nipis dan gula dan gaul rata. Masukkan sotong yang telah di masak ke dalam kuah yang telah mendidih dan hidang sementara ia panas. SELAMAT MENCUBA!!!

RESIPI 9: IKAN STIM KICAP STYLE



BAHAN-BAHANNYA

  • 1 ekor ikan selungsong/beberahan
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 kiub stok ayam
  • 1/2 sudu makan minyak bijan
  • 6 ulas bawang putih (dihiris dan di goreng)
  • bahan perisa secukup rasa
  • 500ml air

CARA MEMASAKNYA

Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ikan dan rebus hinga masak. Angkat dan ketepikan. Masukkan stok ayam,kicap cair,sos ikan, minyak bijan dan bahan perisa kedalam air rebusan ikan tadi dan kacau hingga mendidih. Tuangkan kuah tersebut keatas ikan yang telah dihidangkan dalam pinggan. Taburkan bawang putih dan nikmatilah sementara ia panas. SELAMAT MENCUBA !!!

SUNGKAI PROMOTION @ MULAUT BBQ






RESIPI 8: CORN SOUP / SUP JAGUNG



BAHAN-BAHANNYA

  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 2 kerat boneless chicken (dihiris)
  • 1 sudu lada sulah hitam
  • 1 sudu lada sulah putih
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 1/2 kiub stock ayam
  • 250ml air suam
  • 2 sudu tepung jagung (dicampur dengan air)
  • 1 tin jagung (cream style)
  • 1 biji telur
  • isi ketam dalam tin
  • garam dan perisa secukupnya
  • Minyak untuk menumis

CARA-CARANYA

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan isi ayam, sos tiram, lada sulah putih dan hitam dan gaul selama 3 minit. Masukkan air suam dan stock ayam dan kacau selama 3 minit. Masukkan jagung dan isi ketam dan telur dan kacau rata. Masukkan garam dan perisa secukupnya. Kacau hingga naik bau. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan air sedikit demi sedikit untuk mempelikat kan lagi soup tersebut sesuka hati anda. SELAMAT MENCUBA !!!

RESIPI 7: NASI GORENG CINA



BAHAN-BAHAN NYA

  • 2 atau 3 pinggan nasi
  • 5 ekor udang (dibuang kulitnya)
  • 2 kerat bonless chicken (direbus dan dihiris-hiris)
  • 1 cawan Mix vegetables
  • 3 biji telur (dipukul)
  • 6 biji cili merah (ditumbuk)
  • 5 ulas bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • garam dan perisa secukupnya
  • minyak makan

CARA-CARANYA

Panaskan minyak dan masukkan udang dan ayam dan goreng selama 3 minit. Ketepikan, tumis bawang merah dan bawang putih dan cili merah dan mix vegetable hingga naik baunya. Masukkan telur dan kacau rata. Masukkan nasi dan ayam dan udang yang telah di goreng terdahulu dan kacau rata. Tambahkan garam dan perisa secukup rasa. Bila sudah masak bolehlah dihidangkan. SELAMAT MENCUBA !!!

RESIPI 6: KETAM KUKUS TOMYAM



BAHAN-BAHANNYA

  • 4 ekor ketam (ketam kalok or ketam suri)
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 4 biji cili merah dikisar
  • 1 sudu teh parutan kulit limau purut
  • 2 sudu makan susu cair
  • 1 sudu tomyam paste (apa-apa saja jenama)
  • 250ml air panas
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

CARA MEMASAKNYA

Kukus ketam sehinggam masak dan ketepikan. Sediakan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, cili merah dan parutan limau purut sehingga naik bau. Masukkan air panas dan tomyam paste, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah hampir pekat dam masukkan susu cair. Masukkan ketam yang telah di kukus terdahulu dan gaul rata. Hidangkan sementara ia masih panas. SELAMAT MENCUBA !!!!

RESIPI 5: IKAN SELUNGSONG STIM CILI DAN LIMAU NIPIS




BAHAN-BAHAN NYA

  • 1 ekor ikan selungsong (ikan kerapu/beberahan pun boleh)
  • 3 sudu makan stok sup

BAHAN A

  • 4 ulas bawang putih dicincang halus
  • 1 biji cili merah dicincang halus
  • 7 biji cili padi dihiris (kalau mau pedas boleh ditambah lagi)
  • 10gm batang daun ketumbar dicincang halus (kalau malas mencari, skip it saja)

BAHAN B

  1. 2 sudu makan sos ikan
  2. 2 sudu makan jus limau nipis
  3. 1 kiub pati ayam
  4. garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAKNYA

Kukus ikan selama 15 minit. Ketepikan. Untuk sos nya, sediakan periuk dan masak stok sup. Masukan semua bahan A dan biar mendidih seketika. Masukkan bahan B dan perasakan hingga cukup rasa. Tuangkan sos ini keatas ikan yang siap di kukus. SELAMAT MENCUBA!!

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA




RESIPI 4: SPAGETI CARBONARA



bahan-bahan nya

  • 1 pek spagetti (rebus sedia)
  • 100gm krim masakan
  • 50ml susu cair
  • 40gm daging cincang
  • bawang putih (di cincang)
  • cendawan shitake (di hiris nipis)
  • 1 biji kuning telur
  • 30gm keju parmesan
  • garam dan serbuk perisa
  • minyak untuk menumis
cara memasaknya

Campurkan susu cair bersama krim masakan dalam satu bekas. masukkan kuning telur dan di kacau rata. perisakan dgn garam dan serbuk perisa. ketepikan. panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan daging, cendawan dan biar hingga masak. masukkan semula adunan dalam bekas tadi dan kacau rata. tabur keju parmesan. tuangkan kuah itu di atas spagetti yang telah di rebus terlebih dahulu. Selamat mencuba !!

RESIPI 3: IKAN BERSOS MANGGA



BAHAN-BAHANNYA
  • 1 Ekor Ikan (ikan merah, Kerapu, Selungsong, ikut sesuka hati anda)
  • 4 Ulas Bawang Putih (hiris)
  • 1 ulas Bawang besar
  • 4 Biji Mangga muda (di buang kulit dan di cincang2)
  • Sos lada Thailand
  • Secawan air
  • Cili Padi (hiris)
  • Garam dan gula
  • Minyak makan

CARA MEMASAKNYA

Bersihkan ikan terebih dahulu. Urapi ikan tersebut dengan garam secukupnya. Sediakan minyak untuk deep fry dan masukan ikan tersebut. Goreng hingga garing dan ketepikan. Rebus air tersebut bersama hirisan bawang putih dan cili padi tersebut. Masukkan Sos lada Thailand sedikit demi sedikit sehingga kuah tersebut menjadi pelekat sedikit. Tambahkan gula secukup rasanya. Hidangkan Ikan yang telah di goreng tadi bersama mangga yang telah di hiriskan terlebih dulu. Tuangkan sos keatas ikan dan mangga dan hidang while its HOT.. Selamat mencuba!!

RESIPI 2: BUTTERMILK CHICKEN



INGREDIENTS

  • 250g Butter
  • 1Litre of Fresh milk-Full cream (half a litre to put aside in a cup and mix with cornflour)
  • 500g chicken cut
  • 5-7 stalks of curry leaves
  • 5-7 tbsp sugar
  • 1-2 cubes of chicken stock
  • Thai Chilli Padi
  • Salt and pepper
  • Corn flour
  • Oil for cooking

DIRECTIONS:
Marinate the chicken cuts with enough salt, pepper and leave it for 5-10 minutes. Heat oil for Deep Fry. Mix the marinated chicken with the cornflour then fry them until it is crispy light golden yellow. To prepare the gravy, Melt the butter under low heat. Mix in the chilies, curry leaves, salt and chicken stock until the flavour rises. Pour in half litre of milk and sugar. Mix the remaining milk with cornflour to add thickness of the gravy. Pour the gravy onto the chicken and serve while still hot. Enjoy!..

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger