RESIPI 24; TONGSENG KAMBING



Bahan-bahan

500 gram daging kambing, potong dadu 2 cm

7 keping daun kubis, buang tulang daunnya, potong kasar
6 biji lada merah (di hiris)
5 biji bawang merah (di hiris)
5 biji bawang putih, (di hiris)
1/2 sudu lada
4 sudu mangkuk kecap manis
2 sudu mangkuk air jeruk nipis
3 sudu mangkuk minyak goreng untuk menumis
1 sudu teh gula pasir

500 ml santan
2 sudu teh garam


Cara Memasak:

Tumis bawang putih sampai harum, masukkan bawang merah dan lada merah iris, tumis sampai layu.
Masukkan daging kambing, aduk sampai daging berubah warna dan licak. Tuang air, tambahkan kecap, lada, garam, dan gula pasir, masak sampai daging lunak dan kuah tinggal sedikit. Tuang santan, masak sampai mendidih
Tambahkan kubis, masak sampai kubis sebati, tambahkan air jeruk nipis, aduk sebentar, angkat.


Selamat Mencuba.......

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger