RESIPI SUP GEARBOX




Bahan-bahan
1. 1 Batang Kaki Lembu (dipotong 2)
2. 1 kg daging cincang
3. 10 15 ulas bawang kecil
4. 5-7 ulas bawang putih
5. 4-6cm halia
6. 50 - 100 gram jintan kasar
7. 50 - 100 gram jintan halus
8. 50 gram ketumbar
9. 2-3 batang kayu manis
10. 5 biji buah pelaga
11. 7-10 biji cengkih
12. 5- 7 kuntum bunga lawang
13. 10-20 biji lada hitam
14. daun sup (potong jgn terlalu halus)
15. daun bawang (potong jgn terlalu halus)
16. bawang goreng
17. garam (secukup rasa)

Cara memasak
1. Rebus kaki lembu dan daging cincang dan masukkan lada hitam.

2. Kisar jintan manis,jintan kasar,ketumbar,bawang kecil,bawang putih dan halia hingga hancur.

3. Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis,buah pelaga,bunga lawang dan cengkih hingga wangi.

4. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi dan tumis hingga agak garing dan naik bau.

5. Setelah itu masukkan bahan yang ditumis (kalau boleh jangan ambil minyak tumisan kerana tidak mahu sup terlampau berminyak) tadi kedalam periuk dan masukkan garam. Biarkan sehingga daging empuk.
Pastikan air sentiasa cukup dan tambah jika kurang.

6. Bila empuk masukkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng.Kacau dan tutup periuk supaya bau wangi tidak hilang.Biarkan seketika.

7. Hidangkan (pastikan kaki lembu@ gearbox sudah empuk).

Resipi taken from here

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger