RESIPI 3: IKAN BERSOS MANGGA



BAHAN-BAHANNYA
  • 1 Ekor Ikan (ikan merah, Kerapu, Selungsong, ikut sesuka hati anda)
  • 4 Ulas Bawang Putih (hiris)
  • 1 ulas Bawang besar
  • 4 Biji Mangga muda (di buang kulit dan di cincang2)
  • Sos lada Thailand
  • Secawan air
  • Cili Padi (hiris)
  • Garam dan gula
  • Minyak makan

CARA MEMASAKNYA

Bersihkan ikan terebih dahulu. Urapi ikan tersebut dengan garam secukupnya. Sediakan minyak untuk deep fry dan masukan ikan tersebut. Goreng hingga garing dan ketepikan. Rebus air tersebut bersama hirisan bawang putih dan cili padi tersebut. Masukkan Sos lada Thailand sedikit demi sedikit sehingga kuah tersebut menjadi pelekat sedikit. Tambahkan gula secukup rasanya. Hidangkan Ikan yang telah di goreng tadi bersama mangga yang telah di hiriskan terlebih dulu. Tuangkan sos keatas ikan dan mangga dan hidang while its HOT.. Selamat mencuba!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger