RESIPI 5: IKAN SELUNGSONG STIM CILI DAN LIMAU NIPIS




BAHAN-BAHAN NYA

  • 1 ekor ikan selungsong (ikan kerapu/beberahan pun boleh)
  • 3 sudu makan stok sup

BAHAN A

  • 4 ulas bawang putih dicincang halus
  • 1 biji cili merah dicincang halus
  • 7 biji cili padi dihiris (kalau mau pedas boleh ditambah lagi)
  • 10gm batang daun ketumbar dicincang halus (kalau malas mencari, skip it saja)

BAHAN B

  1. 2 sudu makan sos ikan
  2. 2 sudu makan jus limau nipis
  3. 1 kiub pati ayam
  4. garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAKNYA

Kukus ikan selama 15 minit. Ketepikan. Untuk sos nya, sediakan periuk dan masak stok sup. Masukan semua bahan A dan biar mendidih seketika. Masukkan bahan B dan perasakan hingga cukup rasa. Tuangkan sos ini keatas ikan yang siap di kukus. SELAMAT MENCUBA!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger