RESIPI 6: KETAM KUKUS TOMYAM



BAHAN-BAHANNYA

  • 4 ekor ketam (ketam kalok or ketam suri)
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 4 biji cili merah dikisar
  • 1 sudu teh parutan kulit limau purut
  • 2 sudu makan susu cair
  • 1 sudu tomyam paste (apa-apa saja jenama)
  • 250ml air panas
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

CARA MEMASAKNYA

Kukus ketam sehinggam masak dan ketepikan. Sediakan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, cili merah dan parutan limau purut sehingga naik bau. Masukkan air panas dan tomyam paste, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah hampir pekat dam masukkan susu cair. Masukkan ketam yang telah di kukus terdahulu dan gaul rata. Hidangkan sementara ia masih panas. SELAMAT MENCUBA !!!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger