RESIPI 8: CORN SOUP / SUP JAGUNG



BAHAN-BAHANNYA

  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 2 kerat boneless chicken (dihiris)
  • 1 sudu lada sulah hitam
  • 1 sudu lada sulah putih
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 1/2 kiub stock ayam
  • 250ml air suam
  • 2 sudu tepung jagung (dicampur dengan air)
  • 1 tin jagung (cream style)
  • 1 biji telur
  • isi ketam dalam tin
  • garam dan perisa secukupnya
  • Minyak untuk menumis

CARA-CARANYA

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan isi ayam, sos tiram, lada sulah putih dan hitam dan gaul selama 3 minit. Masukkan air suam dan stock ayam dan kacau selama 3 minit. Masukkan jagung dan isi ketam dan telur dan kacau rata. Masukkan garam dan perisa secukupnya. Kacau hingga naik bau. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan air sedikit demi sedikit untuk mempelikat kan lagi soup tersebut sesuka hati anda. SELAMAT MENCUBA !!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger