RESEPI 14: IKAN SELUNGSONG SWEET AND SOUR



BAHAN-BAHANNYA

  • 1 ekor ikan selungsong / ikan duai / ikan putih (Ikut citrarasa anda, ikan di bersihkan dan dilumurkan dengan garam dan kunyit)
  • 6 ulas bawang merah (dimayang)
  • 4 ulas bawang putih (dimayang)
  • 1 cm Halia (dihiris)
  • setengah botol sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • setengah cawan air
  • 1 biji tomato (dibahagi empat)
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAKNYA

Panas kan minyak secukup nya untuk tengelamkan ikan tersebut. Ikan di goreng secara "DEEP FRY" dan di ketepikan setelah siap di goreng. Panas kan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan sos tomato, cili merah yang di hiris, sos cili, tomato dan air. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata sehingga kuah pekat. Tuangkan kuah tersebut keatas Ikan yang telah digoreng tadi. SELAMAT MENCUBA !!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger