BAHAN-BAHANNYA
- ikan pusu (digoreng terlebih dahulu)
- 8 biji Cili hidup (ditumbuk)
- 6 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sudu makan belacan
- 1 biji telur
- 1 sudu kicap manis
- 1 sudu sos tomato
- garam dan perisa secukupnya
- sepinggan nasi secukupnya untuk 2-3 orang
- minyak
CARA-CARANYA
Ikan pusu di goreng terlebih dahulu dan di angkat. Gunakan minyak bekas menggoreng ikan bilis tersebut untuk menumis. Tumis bawang merah, bawang putih, belacan, cili hidup hingga naik baunya. Masukkan kicap manis, sos tomato dan garam. Gaul seketika. Masukkan nasi dan gaul rata. Masukkan telur. Akhirnya masukkan ikan bilis dan hidangkan. SELAMAT MENCUBA!!
0 comments:
Post a Comment