RESIPI 17: IKAN SAMBAL TAUCU



BAHAN-BAHANNYA

  • 2 ekor ikan rumahan
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji lada hidup merah (dihiris)
  • 1 biji lada hidup hijau(dihiris)
  • 1 sudu makan cili kisar / cili boh
  • 1/2 sudu makan taucu manis
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Air Asam jawa secukupnya
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Minyak untuk memasak

CARA - CARANYA

Lumurkan serbuk kunyit keatas ikan rumahan tersebut dan digoreng terlebih dahulu dan diketepikan. Panaskan minyak,tumis kan bawang,cili kisar dan air asam jawa. Biar seketika. Kemudian masukkan taucu,garam, gula dan serbuk perisa. Masak sehingga sedikit pekat. Masukkan semula ikan yang telah digoreng bersama dengan hirisan lada merah dan hijau. Gaul rata dan hidangkan lah setelah ia masak. SELAMAT MENCUBA!!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger