RESIPI 19: KETAM GORENG PEDAS



BAHAN-BAHANNYA
  • 4 ekor ketam (digoreng terlebih dahulu)
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan
  • 10 biji cili padi (dikisar)
  • 3 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 3 cm halia (dikisar)
  • 4 sudu makan lada kisar/ cili boh
  • 4 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 biji telur
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk memasak

CARA-CARANYA

Panaskan minyak dan tumis bawang merah, serai, halia dan cili padi hingga garing. Masukkan lada kisar bersama serbuk rempah kari, sos tiram dan sos cili. Masak sehingga naik bau, masukkan sedikit air asam jawa dan kemudian masukkan telur dan ketam yang telah di goreng. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan hidangkan setelah ia masak. SELAMAT MENCUBA!!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger