RESIPI 20: SAMBAL NENAS



BAHAN-BAHANNYA
  • Nenas dalam tin (yang cube atau yang bulat, jika bulat di potong empat)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 biji bunga cangkih
  • 4 sudu makan lada kisar/cili boh
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • sedikit air asam jawa
  • setengah cawan air

CARA-CARANYA

Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan lada kisar, bunga cangkih dan gaul seketika. Masukkan air asam jawa dan garam dan gula secukup rasa. Tambahkan sedikit air supaya kuah tidak terlalu pekat. Akhir sekali, masukkan nenas yang telah di potong-potng dan biar mendidih selama 5 minit. Hidang kan lah dan nikmatinya. SELAMAT MENCUBA !!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger