RESIPI 21: SAMBAL TEMPE



BAHAN-BAHANNYA
  • 2 packet tempe (dihiris dan dipotong rata)
  • 300 gm lada kering (dikisar)
  • 100 gm pusu (digoreng sehingga garing)
  • 4 ulas bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk memasak

CARA-CARANYA

Panaskan minyak dan goreng tempe sehingga kekuning-kuningan dan angkat dan toskan. Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan lada kisar dan kacau rata. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Akhir sekalinya, masukkan tempe dan ikan bilis yang telah di goreng sedia dan gaul rata . Angkat dan hidangkanlah.. SELAMAT MENCUBA !!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger