RESIPI 18: IKAN MASAK SAMBAL PEDAS



BAHAN-BAHANYA

  • 2 ekor ikan rumahan/kembung/putih
  • 8 biji lada merah (dikisar)
  • 3 ulas bwang putih (dikisar)
  • 8 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1 cm Halia (dikisar)
  • Air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk memasak

CARA-CARANYA

Ikan di goreng terlebih dahulu dan di asingkan. Panas kan minyak dan tumis lada merah, bawang putih, bwang merah dan halia hingga garing dan naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan sedikit bahan perisa. Setelah masak, tuangkan di atas ikan yang telah di goreng dan hidangkan lah. SELAMAT MENCUBA!!!

*untuk hiasan, boleh lah hias dengan hirisan bawang besar dan hirisan lada merah.

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger