RESIPI 12: TERUNG BAKAR SAMBAL



BAHAN-BAHANNYA
  • 4 biji terung
  • 5 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 biji cili merah (ditumbuk)
  • 10 biji cili padi (ditumbuk)
  • 2 sudu besar serbuk belacan
  • Sos ikan, garam & gula secukup rasa

CARA MEMASAKNYA

Terung di belah dua dan di bakar dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang besar, cili merah, cili padi dan masukkan serbuk belacan. Gaul rata dan perisa kan dengan sos ikan, garam dan gula secukup rasanya. Air sekali masukkan terung yang telah di bakar dan gaul rata. Hidang kan sementera ia masih panas. SELAMAT MENCUBA !!!!

0 comments:

 
KITCHEN OF ELMA © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger